Vojaški izdatki v letu 2021

Po podatkih Stockholmskega mednarodnega mirovnega raziskovalnega inštituta (Sipri) so vojaški izdatki v letu 2021 prvič presegli 2.000 milijard dolarjev. Skupni svetovni vojaški izdatki so se leta 2021 realno povečali za 0,7 odstotka in dosegli 2.113 milijard dolarjev. Pet največjih porabnikov v letu 2021 so bile ZDA, Kitajska, Indija, Združeno kraljestvo in Rusija, ki skupaj predstavljajo 62 odstotkov vse porabe. Vojaški izdatki se že sedem let povečujejo, to se je zgodilo tudi med pandemijo Covid-19, ko so vojaški izdatki za tisti čas dosegli rekordno raven. Vojaški izdatki ZDA so leta 2021 znašali neverjetnih 801 milijarde dolarjev. Rusija je leta 2021 povečala svoje vojaške izdatke za 2,9 odstotka na 65,9 milijarde dolarjev. Zanimivo je, da so se vojaški izdatki Ukrajine v letu 2021 zmanjšali na 5,9 milijarde dolarjev, vendar so še vedno predstavljali 3,2 odstotka BDP te države. Kitajska, druga največja vojaška na svetu, je za svojo vojsko leta 2021 namenila približno 293 milijard dolarjev, kar je 4,7-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2020. Kitajski vojaški izdatki se povečujejo že 27 zaporednih let. Indijska vojaška poraba v višini 76,6 milijarde dolarjev je bila tretja največja na svetu. Japonska je leta 2021 za vojsko porabila 54,1 milijarde dolarjev, Avstralija pa 31,8 milijarde dolarjev. Iranski vojaški proračun je to leto znašal 24,6 milijarde dolarjev. Nigerija je leta 2021 povečala svoje vojaške izdatke za 56 odstotkov in dosegla 4,5 milijarde dolarjev, Katar pa je za vojsko porabil 11,6 milijarde dolarjev, s čimer je bil peti največji porabnik na Bližnjem vzhodu. Nemčija je leta 2021 za vojsko namenila 56,0 milijarde dolarjev oziroma 1,3 odstotka svojega BDP.

Vojaški izdatki nekaterih držav za leto 2021

Država Znesek v milijardah dolarjev
ZDA 801,0
Kitajska 293,0
Indija 76,6
Rusija 65,9
Nemčija 56,0
Japonska 54,1
Avstralija 31,8
Iran 24,6
Katar 11,6

Več kot 2.000 milijard dolarjev je svet porabil za uničevanje ljudi, živali in drugih delov narave in s tem celotne družbe. Namesto, da bi ta denar šel za blaginjo ljudi, se je porabil ravno nasprotno – za poglabljanje in ustvarjanje revščine. V čigavo korist delata svetovna in nacionalna politika? V korist ljudi ali koga drugega?

Vojna je zlo!

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je konec aprila 2022 obiskal Ukrajino in vojno označil za zlo in absurdno.

Vojna je čisto zlo!

Vojna je čisto zlo in stroj za mletje človeškega mesa. (Hrvaški pisatelj in novinar Hrvoje Ivančić)

Stara laž

Vsak ambiciozen bodoči imperij v tujini razglaša, da osvaja svet, da bi mu prinesel mir, varnost in svobodo, ter da žrtvuje svoje sinove le za najbolj plemenite in humanitarne namene. To je stara laž, a generacije ji še vedno verjamejo.
(Henry D. Thoreau, ameriški esejist, pisatelj, politični aktivist, okoljevarstvenik in filozof)

Vojna in pravičnost

Vojna je največji zločin. Vendar ni napadalca, ki ne bi tega zločina opravičeval s sklicevanjem na pravičnost.

(Voltaire)

Zgodovinar o zločinih cerkve

Na svetu ni organizacije, ki bi bila v antiki, vključno s srednjim in novim vekom ter posebno v 20-tem stoletju tako obremenjena z zločini kot rimsko-katoliška cerkev.
(Nemški zgodovinar Karlheinz Deschner)

Gregor Jazbec, vojaški psiholog

- General Eisenhower je vojno opisal kot čas, v katerem se pobijajo ljudje, ki se med seboj ne poznajo, na ukaz tistih, ki se med seboj dobro poznajo, a se pustijo pri miru. Bo držalo.
- Orožje ni na svetu zaradi estetskih vzgibov, ampak je narejeno zato, da trga, seka, razstreljuje in zažiga drugo človeško bitje. In tako je videti boj. Mesarija.
- Avanturizem in "možatost" z leti vojaščine upada, vse bolj postaja impregniran z občutkom, da je v stroju, ki mu za človeka ni veliko mar.
- Javnost ve o vojni toliko in isto, kar jim dozirajo mediji. Ti jim jo predstavljajo shizofreno – po eni strani jo glorificirajo in romantizirajo v obliki bojevniških filmov, po drugi strani - vendar veliko redkeje - predstavljajo njeno grozljivost.
(Vir: Pravi obraz vojne: Privlačen oder, za zaveso pa mesoreznica)

Najnovejši prispevki

Vsi prispevki