Lev Tolstoj o vojni

Veliki ruski pisatelj, ki je bil proti vojni, je v zvezi z njo dejal:

»Preljubi bratje! Zbrali smo se, da bi se borili proti vojni. (…) Zato predlagam naši skupščini, da napišemo in objavimo poziv ljudem vseh narodov, zlasti krščanskih, v katerem bomo jasno in naravnost povedali, kar vsi vedo, a česar nihče ali skoraj nihče ne pove: To pomeni, da vojna ni, kot se zdaj ljudje pretvarjajo, nekaj posebno hrabrega in hvalevrednega, ampak da je tako kot vsak umor zavržno in svetoskrunsko dejanje, ne le za tiste, ki se za vojaško kariero odločijo po svoji volji, ampak tudi za vse tiste, ki se ji posvečajo zaradi strahu pred kaznijo ali zaradi sebičnih interesov.«

Nekoliko pozneje nadaljuje z naslednjimi besedami:

»Povedati moramo to, kar vsi vedo in si le ne upajo povedati, povedati moramo, da ne glede na to, koliko ljudje spreminjajo ime, ki ga dajejo umoru, umor vedno ostaja le umor – svetoskrunsko, sramotno dejanje. To je treba samo jasno, odločno in glasno povedati, kot to lahko storimo tukaj, in ljudje bodo nehali videti, kar so mislili, da vidijo, in bodo videli, kar vidijo v resnici. V vojni bodo nehali videti služenje domovini, junaštvo, slavo vojne, domoljubje, ampak bodo videli tisto, kar je: golo, svetoskrunsko dejanje umora. In ko bodo ljudje to videli, se bo zgodilo isto kot v pravljici: tiste, ki izvajajo svetoskrunstvo, bo sram, tisti, ki so se prepričali, da v umoru ne vidijo svetoskrunstva, pa se ga bodo zdaj zavedli in bodo prenehali biti morilci.«

Tolstoj svoj govor zaključi s pojasnilom, zakaj je govoril na tak način: »To je vse, kar sem hotel povedati. Zelo bi mi bilo žal, če sem koga užalil, užalil ali v njem vzbudil slaba čustva. Toda zame, osemdesetletnega starca, ki lahko vsak trenutek umre, bi bilo sramotno, če ne bi povsem odkrito povedal resnice, kot jo razumem, resnice, ki po mojem trdnem prepričanju edina lahko reši ljudi pred nesrečno stisko, ki jo povzroča vojna in zaradi katere trpijo.«

________

Vir:
https://www.globalresearch.ca/leo-n-tolstoy-speech-against-war-call-people-you-shall-not-kill/5777398

Vojna je zlo!

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je konec aprila 2022 obiskal Ukrajino in vojno označil za zlo in absurdno.

Vojna je čisto zlo!

Vojna je čisto zlo in stroj za mletje človeškega mesa. (Hrvaški pisatelj in novinar Hrvoje Ivančić)

Stara laž

Vsak ambiciozen bodoči imperij v tujini razglaša, da osvaja svet, da bi mu prinesel mir, varnost in svobodo, ter da žrtvuje svoje sinove le za najbolj plemenite in humanitarne namene. To je stara laž, a generacije ji še vedno verjamejo.
(Henry D. Thoreau, ameriški esejist, pisatelj, politični aktivist, okoljevarstvenik in filozof)

Vojna in pravičnost

Vojna je največji zločin. Vendar ni napadalca, ki ne bi tega zločina opravičeval s sklicevanjem na pravičnost.

(Voltaire)

Zgodovinar o zločinih cerkve

Na svetu ni organizacije, ki bi bila v antiki, vključno s srednjim in novim vekom ter posebno v 20-tem stoletju tako obremenjena z zločini kot rimsko-katoliška cerkev.
(Nemški zgodovinar Karlheinz Deschner)

Gregor Jazbec, vojaški psiholog

- General Eisenhower je vojno opisal kot čas, v katerem se pobijajo ljudje, ki se med seboj ne poznajo, na ukaz tistih, ki se med seboj dobro poznajo, a se pustijo pri miru. Bo držalo.
- Orožje ni na svetu zaradi estetskih vzgibov, ampak je narejeno zato, da trga, seka, razstreljuje in zažiga drugo človeško bitje. In tako je videti boj. Mesarija.
- Avanturizem in "možatost" z leti vojaščine upada, vse bolj postaja impregniran z občutkom, da je v stroju, ki mu za človeka ni veliko mar.
- Javnost ve o vojni toliko in isto, kar jim dozirajo mediji. Ti jim jo predstavljajo shizofreno – po eni strani jo glorificirajo in romantizirajo v obliki bojevniških filmov, po drugi strani - vendar veliko redkeje - predstavljajo njeno grozljivost.
(Vir: Pravi obraz vojne: Privlačen oder, za zaveso pa mesoreznica)

Najnovejši prispevki

Vsi prispevki