Cerkev že ves čas povezana z vojsko in ubijanjem

Iz cerkvene zgodovine izhaja, da je približno 150 svetnikov, ki so bili povezani z vojsko: ali so bili vojaki, ali so zavetniki različnih skupin vojakov ali so z njo povezani drugače.[1] Cerkev trdi, da je bil že apostol Pavel »vojaški kaplan«, saj naj bi med plovbo po morju v Rim svetoval mornarjem in vojakom. Vojaški kurati so bili že v srednjem veku, v Avstro–Ogrski (od 16. stoletja dalje), v ameriški vojski od leta 1775 dalje, v angleški pa od leta 1836, bili pa so tudi v francoski vojski. Bili so tudi v vojski stare Jugoslavije, v vojskah Italije in Nemčije, pri domobrancih, slovenskih četnikih in belogardistih ter pri MVAC. Bili so tudi pri slovenskih partizanih, tam je bil to med drugim dr. Metod Mikuž in to celo z blagoslovom takratnega ljubljanskega škofa dr. Rožmana, ki je sicer vodil križarsko vojno proti komunistom. Dvojna igra cerkvenega klerika. Nič novega!

Na soški fronti v okviru 1. svetovne vojne je bil vojaški kaplan Roncalli, ki je kasneje postal papež Janez XXIII.[2] Zanimivo je, da se je v začetku 1. svetovne vojne veliko duhovnikov prostovoljno prijavilo za vojaško službo. Bilo jih je toliko, da je avstrijsko vojno ministrstvo izdalo poseben razglas, da je prošenj za vstop v vojaško službo preveč.[3] Očitno so bili mnogi duhovniki ljubitelji vojne. Ali jih je privlačila cerkvena zapoved ubijaj?

Vojaški kurati so bili tudi del nacistične vojske, pravni temelj za to je postavil konkordat med Vatikanom in Nemčijo leta 1933. Ko je Nemčija napadla Poljsko, je glavni vojaški škof to označil kot »izražanje od boga dane pravice do življenjskega prostora«, pri čemer je vojake oskrbel z vojaškim molitvenikom, kjer je bilo zapisano, da jih v vojaških naporih duhovno podpira sama devica Marija.[4] Zločinska cerkev je imela svoje kurate v italijanski vojski, ki je leta 1936 zasedla Etiopijo, pri čemer je papež zasedbo Adis Abebe »javno pozdravil kot ‘preludij k pravemu evropskemu in svetovnemu miru.’«[5] Italijanska vojska je ljudi v Etiopiji pobijala tudi s plinom: ali so kurati temu nasprotovali? Je papež dvignil svoj glas proti temu?

Katoliška cerkev stoji na stališču, da je pravična vojna dovoljena. Pravično pa je seveda samo tisto, kar je v korist cerkve!

Pravična vojna ne obstaja. Pravična vojna je samo drugo ime za dosego skrajno sebičnih ciljev, za dosego ciljev dobesedno preko trupel. V pravičnosti ni nobene vojne, pravičnost izključuje vsako nasilje. Vsaka vojna, pa tudi če se imenuje pravična vojna, je v nasprotju z etičnimi postulati ne ubijaj, ne kradi, ne laži …, ki so del pravičnosti. Vojna namreč pomeni ubijanje in uničevanje, kar s pravičnostjo nima nobene zveze. Ali je pravično, da npr. otroci izgubijo starše ali so pohabljeni, ostanejo brez strehe nad glavo in postanejo begunci? Ali je pravično, da ljudje izgubijo svoje premoženje ter postanejo reveži in mogoče celo berači, trgovci z orožjem, nafto, drugim mineralnim bogastvom ali čim drugim pa si manejo roke in debelijo denarnice. Ali je pravično, da se uničujejo živali in narava?

Kot že rečeno: za cerkev je pravično seveda samo to, kar je v njeno korist. Ker ima cerkev od vojn velike dobičke, materialne ali imaterialne, podpira vojne. Da se opraviči pred javnostjo in svojimi verniki, pa vse to zapakira v pravičnost. Cerkvene zapovedi ubijaj, mori in uničuj in druge nasilne ukaze zapakira v pravičnost, saj bi jo sicer hitro razkrinkali kot lažnivko. Seveda je to velika prevara.

_______________
[1] Družina, 23.5.2010.
[2] Družina, 23.5.2010.
[3] Družina, 7.9.2014 (dr. Miha Šimac).
[4] Priloga Dnevnika Objektiv, 5.12.2009 (dr. Marjan Smrke).
[5] Priloga Dnevnika Objektiv, 5.12.2009 (dr. Marjan Smrke).

Vojna je zlo!

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je konec aprila 2022 obiskal Ukrajino in vojno označil za zlo in absurdno.

Vojna je čisto zlo!

Vojna je čisto zlo in stroj za mletje človeškega mesa. (Hrvaški pisatelj in novinar Hrvoje Ivančić)

Stara laž

Vsak ambiciozen bodoči imperij v tujini razglaša, da osvaja svet, da bi mu prinesel mir, varnost in svobodo, ter da žrtvuje svoje sinove le za najbolj plemenite in humanitarne namene. To je stara laž, a generacije ji še vedno verjamejo.
(Henry D. Thoreau, ameriški esejist, pisatelj, politični aktivist, okoljevarstvenik in filozof)

Vojna in pravičnost

Vojna je največji zločin. Vendar ni napadalca, ki ne bi tega zločina opravičeval s sklicevanjem na pravičnost.

(Voltaire)

Zgodovinar o zločinih cerkve

Na svetu ni organizacije, ki bi bila v antiki, vključno s srednjim in novim vekom ter posebno v 20-tem stoletju tako obremenjena z zločini kot rimsko-katoliška cerkev.
(Nemški zgodovinar Karlheinz Deschner)

Gregor Jazbec, vojaški psiholog

- General Eisenhower je vojno opisal kot čas, v katerem se pobijajo ljudje, ki se med seboj ne poznajo, na ukaz tistih, ki se med seboj dobro poznajo, a se pustijo pri miru. Bo držalo.
- Orožje ni na svetu zaradi estetskih vzgibov, ampak je narejeno zato, da trga, seka, razstreljuje in zažiga drugo človeško bitje. In tako je videti boj. Mesarija.
- Avanturizem in "možatost" z leti vojaščine upada, vse bolj postaja impregniran z občutkom, da je v stroju, ki mu za človeka ni veliko mar.
- Javnost ve o vojni toliko in isto, kar jim dozirajo mediji. Ti jim jo predstavljajo shizofreno – po eni strani jo glorificirajo in romantizirajo v obliki bojevniških filmov, po drugi strani - vendar veliko redkeje - predstavljajo njeno grozljivost.
(Vir: Pravi obraz vojne: Privlačen oder, za zaveso pa mesoreznica)

Najnovejši prispevki

Vsi prispevki