V stari zavezi duhovniki v imenu Boga blagoslavljali vojake – ali res?

»Kadar greš v boj proti sovražnikom in zagledaš konje in bojne vozove in ljudstvo, številnejše od tebe, se jih ne boj! Kajti s teboj bo GOSPOD, tvoj Bog, ki te je pripeljal iz egiptovske dežele. Ko boste blizu boja, naj nastopi duhovnik, govori naj ljudstvu in mu reče: »Poslušaj, Izrael! Danes ste pred bojem s sovražniki. Naj vam ne upade srce; ne bojte se in ne plašite se in naj vas ne bo strah pred njimi! Kajti GOSPOD, vaš Bog, hodi z vami, da se bo bojeval za vas z vašimi sovražniki in vam dal zmago.« (5 Mz 20,1­4)

Zloraba Božjega nauka in imena se je začela že zelo zgodaj. Že v stari zavezi je cerkev Bogu pripisala patronatstvo nad vojaki. »Duhovniki naj bi blagoslavljali vojake že v stari zavezi,« pravi državni uslužbenec dr. Jože Plut, časnik Slovenske vojske.[1] Ali je to res? Božja zapoved Ne ubijaj! velja že ves čas, torej je bila tudi pred staro zavezo. Bog se ne spreminja, po besedah katoliške cerkve pa. Kaj je rekel Jezus: kdor prime za meč, bo z mečem pokončan ali ljubi svoje sovražnike …

Kdo je tisti, ki je imel patronat nad vojaki že v stari zavezi: Bog ali bog? Bog, ki ustvarja ali bog, ki uničuje? Bog Stvaritelj ali bog uničevalec? Bog ali njegov nasprotnik? Bog ali satan? Kdo je imel patronat nad duhovniki v stari zavezi? Bog ali bog? Mogoče so duhovniki blagoslavljali vojake, vendar tega niso storili v imenu Boga, ki pravi Ne ubijaj!, temveč v imenu boga, ki pravi ubijaj. Torej boga podzemlja.

Bog ali bog je torej vprašanje!

___________________
[1] Za pravice človeka, str. 54.

Vojna je zlo!

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je konec aprila 2022 obiskal Ukrajino in vojno označil za zlo in absurdno.

Vojna je čisto zlo!

Vojna je čisto zlo in stroj za mletje človeškega mesa. (Hrvaški pisatelj in novinar Hrvoje Ivančić)

Stara laž

Vsak ambiciozen bodoči imperij v tujini razglaša, da osvaja svet, da bi mu prinesel mir, varnost in svobodo, ter da žrtvuje svoje sinove le za najbolj plemenite in humanitarne namene. To je stara laž, a generacije ji še vedno verjamejo.
(Henry D. Thoreau, ameriški esejist, pisatelj, politični aktivist, okoljevarstvenik in filozof)

Vojna in pravičnost

Vojna je največji zločin. Vendar ni napadalca, ki ne bi tega zločina opravičeval s sklicevanjem na pravičnost.

(Voltaire)

Zgodovinar o zločinih cerkve

Na svetu ni organizacije, ki bi bila v antiki, vključno s srednjim in novim vekom ter posebno v 20-tem stoletju tako obremenjena z zločini kot rimsko-katoliška cerkev.
(Nemški zgodovinar Karlheinz Deschner)

Gregor Jazbec, vojaški psiholog

- General Eisenhower je vojno opisal kot čas, v katerem se pobijajo ljudje, ki se med seboj ne poznajo, na ukaz tistih, ki se med seboj dobro poznajo, a se pustijo pri miru. Bo držalo.
- Orožje ni na svetu zaradi estetskih vzgibov, ampak je narejeno zato, da trga, seka, razstreljuje in zažiga drugo človeško bitje. In tako je videti boj. Mesarija.
- Avanturizem in "možatost" z leti vojaščine upada, vse bolj postaja impregniran z občutkom, da je v stroju, ki mu za človeka ni veliko mar.
- Javnost ve o vojni toliko in isto, kar jim dozirajo mediji. Ti jim jo predstavljajo shizofreno – po eni strani jo glorificirajo in romantizirajo v obliki bojevniških filmov, po drugi strani - vendar veliko redkeje - predstavljajo njeno grozljivost.
(Vir: Pravi obraz vojne: Privlačen oder, za zaveso pa mesoreznica)

Najnovejši prispevki

Vsi prispevki