Cerkev in vojne v preteklosti

Katoliška cerkev nosi odgovornost za številne vojne, ki so v Evropi potekale čez vsa stoletja. Razen križarskih vojn, h katerim so papeži odkrito pozivali, so se samozvani “namestniki Kristusa” tudi sicer stalno udejstvovali kot hujskači. Cerkev je Bizantince hujskala proti Vzhodnim Gotom in Vandalom, Franke proti Langobardom, Stauferje proti Normanom in obratno, Welfe proti Waiblingom – in v 11. stoletju lastne škofe proti nemškim cesarjem. Nemčija je zaradi spletk papeštva imela eno državljansko vojno za drugo in dežela je bila prav tako opustošena kot pozneje v tridesetletni vojni.

20. stoletje

Prva svetovna vojna

Zelo »vojno« dejavna je bila katoliška cerkev tudi v 20. stoletju. Dva dni pred začetkom 1. svetovne vojne je bavarski diplomat baron von Ritter pisal v München naslednje: „Baron Ritter bavarski vladi. Papež odobrava oster postopek Avstrije proti Srbiji. Kardinal državni tajnik upa, da bo Avstrija tokrat vztrajala. Sprašuje se, kdaj bi bilo treba voditi vojno, če se sedaj ne odloči z orožjem odstraniti tuje gibanje, ki je povzročilo uboj nadvojvode in ki, z obzirom na sedanji položaj Avstrije, ogroža njen obstoj.“  Cerkev torej želi vojno, je v bistvu zapisal baron Ritter. Dejstvo je, da Vatikan spada med vojne hujskače in da zato nosi zelo veliko odgovornost za 1. svetovno vojno. Katoliški kardinal Faulhaber je kot vojni kurat v 1. svetovni vojni izjavil: „Vojni topovi“ so „glasniki milosti, ki kliče.« Na vsaki strani fronte so stali cerkveni kurati in na obeh straneh so vojakom, ki so se medsebojno pobijali, govorili enako: vojak se mora žrtvovati za višje cilje. Katoliki so pobijali katolike, pa tudi protestante …

Celoten tekst je mogoče prebrati na https://www.cerkveno-nasilje.eu/cerkev-vojska-in-vojna/

Vojna je zlo!

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je konec aprila 2022 obiskal Ukrajino in vojno označil za zlo in absurdno.

Vojna je čisto zlo!

Vojna je čisto zlo in stroj za mletje človeškega mesa. (Hrvaški pisatelj in novinar Hrvoje Ivančić)

Stara laž

Vsak ambiciozen bodoči imperij v tujini razglaša, da osvaja svet, da bi mu prinesel mir, varnost in svobodo, ter da žrtvuje svoje sinove le za najbolj plemenite in humanitarne namene. To je stara laž, a generacije ji še vedno verjamejo.
(Henry D. Thoreau, ameriški esejist, pisatelj, politični aktivist, okoljevarstvenik in filozof)

Vojna in pravičnost

Vojna je največji zločin. Vendar ni napadalca, ki ne bi tega zločina opravičeval s sklicevanjem na pravičnost.

(Voltaire)

Zgodovinar o zločinih cerkve

Na svetu ni organizacije, ki bi bila v antiki, vključno s srednjim in novim vekom ter posebno v 20-tem stoletju tako obremenjena z zločini kot rimsko-katoliška cerkev.
(Nemški zgodovinar Karlheinz Deschner)

Gregor Jazbec, vojaški psiholog

- General Eisenhower je vojno opisal kot čas, v katerem se pobijajo ljudje, ki se med seboj ne poznajo, na ukaz tistih, ki se med seboj dobro poznajo, a se pustijo pri miru. Bo držalo.
- Orožje ni na svetu zaradi estetskih vzgibov, ampak je narejeno zato, da trga, seka, razstreljuje in zažiga drugo človeško bitje. In tako je videti boj. Mesarija.
- Avanturizem in "možatost" z leti vojaščine upada, vse bolj postaja impregniran z občutkom, da je v stroju, ki mu za človeka ni veliko mar.
- Javnost ve o vojni toliko in isto, kar jim dozirajo mediji. Ti jim jo predstavljajo shizofreno – po eni strani jo glorificirajo in romantizirajo v obliki bojevniških filmov, po drugi strani - vendar veliko redkeje - predstavljajo njeno grozljivost.
(Vir: Pravi obraz vojne: Privlačen oder, za zaveso pa mesoreznica)

Najnovejši prispevki

Vsi prispevki