Katoliška cerkev ne priznava ugovora vesti vojaški dolžnosti

V civilnem pravu je znan institut ugovora vesti vojaški službi. V Sloveniji je ta priznan z ustavo in urejen z zakonom. Tisti, ki zaradi svojih religioznih, filozofskih ali humanitarnih nazorov niso pripravljeni sodelovati pri opravljanju vojaških obveznosti, je treba omogočiti, da sodelujejo pri obrambi države na drug način, je vsebina 2. odstavka 123. člena slovenske ustave. Država torej priznava ugovor vesti vojaški dolžnosti. Ali ga priznava tudi katoliška cerkev?

Verniki laiki imajo pravico, da se jim v zadevah svetne družbe prizna tista svoboda, ki pripada vsem državljanom …, piše v Zakoniku cerkvenega prava. Ali je vest stvar svetne družbe? »Vest je človekovo najbolj skrito jedro in svetišče, kjer je čisto sam z Bogom, čigar glas zveni v človekovo notranjost«, pravi cerkev. In še: »Dobro in čisto vest razsvetljuje resnična vera« ter »Človek mora gotovo sodbo svoje vesti vedno ubogati.«[1] Vest vernika je torej katoliška cerkev. Katolik nima svoje avtonomne vesti, temveč je njegova vest v celoti odvisna od katoliškega nauka. In ta je glede vojaške službe in ubijanja jasen. Dovoljena je pravična vojna in ubijanje v njej. Ker so praktično vse vojne za cerkev pravične, nepravična bi bila lahko samo tista, v kateri bi bil npr. napaden Vatikan, je jasno, da cerkev v principu ne priznava ugovora vesti vojaški službi. Vojaki se tudi z ubijanjem svojih bratov katolikov na drugi strani borijo za interese katoliške cerkve. Še bolj pa se za cerkvene interese borijo z ubijanjem nevernih ali drugače verujočih.

Če pa bi cerkev priznala ugovor vesti vojaški službi, bi bilo to samo iz taktičnih razlogov, iz razlogov, ki bi bili njej v korist, ne pa v »korist« Božje zapovedi Ne ubijaj! in ljudi oz. družbe vključno z naravo. Kajti v vojni, ki je kršitev omenjene zapovedi, ne trpijo in umirajo samo ljudje, temveč tudi živali in drugi deli narave. Na to se večinoma pozablja.

__________________
[1] Katekizem katoliške Cerkve, str. 466.

Vojna je zlo!

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je konec aprila 2022 obiskal Ukrajino in vojno označil za zlo in absurdno.

Vojna je čisto zlo!

Vojna je čisto zlo in stroj za mletje človeškega mesa. (Hrvaški pisatelj in novinar Hrvoje Ivančić)

Stara laž

Vsak ambiciozen bodoči imperij v tujini razglaša, da osvaja svet, da bi mu prinesel mir, varnost in svobodo, ter da žrtvuje svoje sinove le za najbolj plemenite in humanitarne namene. To je stara laž, a generacije ji še vedno verjamejo.
(Henry D. Thoreau, ameriški esejist, pisatelj, politični aktivist, okoljevarstvenik in filozof)

Vojna in pravičnost

Vojna je največji zločin. Vendar ni napadalca, ki ne bi tega zločina opravičeval s sklicevanjem na pravičnost.

(Voltaire)

Zgodovinar o zločinih cerkve

Na svetu ni organizacije, ki bi bila v antiki, vključno s srednjim in novim vekom ter posebno v 20-tem stoletju tako obremenjena z zločini kot rimsko-katoliška cerkev.
(Nemški zgodovinar Karlheinz Deschner)

Gregor Jazbec, vojaški psiholog

- General Eisenhower je vojno opisal kot čas, v katerem se pobijajo ljudje, ki se med seboj ne poznajo, na ukaz tistih, ki se med seboj dobro poznajo, a se pustijo pri miru. Bo držalo.
- Orožje ni na svetu zaradi estetskih vzgibov, ampak je narejeno zato, da trga, seka, razstreljuje in zažiga drugo človeško bitje. In tako je videti boj. Mesarija.
- Avanturizem in "možatost" z leti vojaščine upada, vse bolj postaja impregniran z občutkom, da je v stroju, ki mu za človeka ni veliko mar.
- Javnost ve o vojni toliko in isto, kar jim dozirajo mediji. Ti jim jo predstavljajo shizofreno – po eni strani jo glorificirajo in romantizirajo v obliki bojevniških filmov, po drugi strani - vendar veliko redkeje - predstavljajo njeno grozljivost.
(Vir: Pravi obraz vojne: Privlačen oder, za zaveso pa mesoreznica)

Najnovejši prispevki

Vsi prispevki